НОВИНИ

Зелен телефон

Подайте сигнал в случаи на аварийна ситуация или замърсяване на воден обект.

Дежурни телефони:
032 621 552
0885 166 044
 

Сигнали за корупция:

Начини на заплащане


Банкова сметка:
IBAN: BG71UNCR70003119330806
BIC: UNCRBGSF
Банка УниКредит Булбанк
           клон Пловдив

Работно време

От понеделник до петък:
от 9.00 ч. до 17.30 ч. без прекъсване

Анкетна карта

Анкетна карта за проучване мнението на потребителите на административни услуги- изтегли
Попълнената анкетна карта изпратете на
suk_plovdiv@abv.bg

Администрация

ISO9001

НОВИНИ виж всички »

Младежкият воден парламент проведе Парламентарната си сесия

11.11.2019 г.
От 8 до 10 ноември в Плевен се проведе IX парламентарна сесия на Младежкия воден парламент (МВП). „Минералните води - национално богатство на България“ беше темата на сесията. Събитието събра в хотел „Кайлъка“  ръководители и участници в екоклубове от Байкал, Белово, Благоевград, Бяла Слатина, Варна, Враца, с. Кавракирово (обл. Благоевград), Крумовград, с. Коларово (обл. Благоевград), Пловдив, с. Първомай (обл. Благоевград), София и Стара Загора.
По време на заседанието младежите приеха декларация. Чрез нея те изразяват ангажимент да прилагат и споделят знанията си, насочени към опазването на минералните води и на околната среда, повишаване на екологичната култура и отношение на обществото.
Беше приет и План за дейностите, включващ инициативите, които всеки клуб ще планира и осъществи през следващата календарна година. Тези събития са посветени на датите от екологичния календар на Министерство на околната среда и водите.
Димитър Борумов от Благоевград беше избран за един от вицепрезидентите на МВП, поради оттегляне на досегашния. Заедно със Силвия Трифонова, президент и Димитър Димитров - вицепрезидент, ще ръководят МВП до следващата година, когато ще бъде избрано ново ръководство.
Освен протоколните и организационни занимания, младежите имаха и практически дейности. Младите хора посетиха Информационния център на природен парк „Персина“, където имаха възможност да наблюдават птиците по Дунав. В Белене се проведе и заключителната за тази година акция от кампанията на фондация „Океани без отпадъци“  (WFO) за почистване на бреговете на река Дунав. Бернард Меркс, един от основателите на  WFO, обясни на младите хора за проекта, насочен към намаляване на пластмасовите отпадъци в реките, моретата и океаните. От МВП заявиха желание и за следващи съвместни инициативи. Екип от Регионална лаборатория – Плевен към Изпълнителна агенция по околна среда показа подробно как се извършва пробонабиране на води от река Дунав. В отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей децата от МВП участваха в анализ на минерални води и се запознаха с водолюбивите птици в Дунавската равнина.
По време на Парламентарната сесия младежите обсъдиха и различни малки инициативи, които могат ежедневно да реализират, насочени към опазването на водите и околната среда. Например, докато се прибират от училище да събират неправилно изхвърлени отпадъци.
Следващото събитие на МВП ще бъде лятното екоучилище през 2020 г. Младите хора обсъждат възможността то да е отново на територията на Дунавски район за басейново управление.
Парламентарната сесия се организира съвместно от Министерство на околната среда и водите и четирите Басейнови дирекции в страната, водени от мисията за подпомагане, насърчаване и развитие на екологичното образование и съзнание у младите.
Басейнова дирекция „Дунавски район“, Община Долна Митрополия, Център за извънучилищни дейности и занимания по интереси и екоклуб „Дунав“ – село Байкал бяха символични домакини на събитието.
Георги Йончев, зам.-кмет на Долна Митрополия, поздрави от името на ръководството на Общината участниците в Парламентарната сесия. Специален поздрав и образователни материали за участниците поднесоха РИОСВ – Плевен и дамите от Лайънс клуб „Огледало“.
Участниците в IX парламентарна сесия получиха от инж. Петър Димитров, директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“, грамоти „Приятел на Дунав“, с посланието всеки ден да се грижат за опазването на водите, Дунав и всички реки в България.