НАЧАЛО

Зелен телефон

Подайте сигнал в случаи на аварийна ситуация или замърсяване на воден обект.

Дежурен телефон:
0885 166 044
 

Сигнали за корупция:

Начини на заплащане


Банкова сметка:
IBAN: BG71UNCR70003119330806
BIC: UNCRBGSF
Банка УниКредит Булбанк
           клон Пловдив

Работно време

От понеделник до петък:
от 9.00 ч. до 17.30 ч. без прекъсване

Анкетна карта

Анкетна карта за проучване мнението на потребителите на административни услуги- изтегли
Попълнената анкетна карта изпратете на
suk_plovdiv@abv.bg

Администрация

ISO9001

2018

ЧЕСТВАНЕ НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ - 2 ФЕВРУАРИ 2018 ГОДИНА

МОТО НА КАМПАНИЯТА: „ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ ЗА УСТОЙЧИВО ГРАДСКО БЪДЕЩЕ"Световният ден на влажните зони се празнува всяка година на 2 февруари, за да се повиши  световната информираност за ценността на влажните зони за човечеството и планетата. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар е приета Рамсарската конвенция за влажните зони, а Световният ден на влажните зони е  отбелязан за първи път през 1997 година.

Темата на Световния ден на влажните зони за 2018 година е „Влажните зони за устойчиво градско бъдеще“.

Градските влажни зони правят градовете жизнени по разнообразни начини. Те съдействат за намаляването на наводненията, за осигуряването на питейна вода, филтрират  замърсителите, осигуряват зелени площи в градовете и представляват източник на препитание за населението. Ползите от влажните зони все повече нарастват, тъй като броят на хората, живеещи в градовете в световен мащаб вече са повече от 4 милиарда и този брой продължава да расте.  Предвижданията са, че до 2050 г. 66% от човечеството ще живее в градовете, тъй като хората се местят в градските райони в търсене на по-добри работни места и по-активен социален живот.

За съжаление, повечето хора не осъзнават стойността и значението на градските влажни зони. В бързо развиващите се градове влажните зони често се разглеждат като пустош, като места за изхвърляне на боклука, за запълване с отпадъци или преобразуването на предназначението им. Учените твърдят, че най-малко 64% от световните влажни зони са изчезнали от 1900 г. до сега, като същевременно градовете прогресивно се разрастват.

Цел на честването на Световния ден на влажните зони през 2018 година е да се повиши осведомеността за това как градските влажни зони допринасят за бъдещето на устойчивите градове.
 

Ключови послания:

1. Градските влажни зони правят градовете жизнени, като предоставят множество предимства: контролират наводненията, осигуряват питейна вода, пречистват, осигуряват зелено пространство и средства за препитание.

2. Градските влажни зони трябва да бъдат интегрирани в устойчивото бъдещо планиране и развитие на градовете, а не да се разглеждат като; не се разглеждат като пустош и загуба на земя.

3. Градовете трябва да приемат политики и действия, които спомагат за опазването и насърчаването на градските влажни зони.
 

Уеб-сайтове:

Уеб-сайт на световния ден на влажните зони:  www.worldwetlandsday.org

Уеб-сайт на Рамсарската конвенция: www.ramsar.org
 

Материали за изтегляне:

Брошура на тема „Градските влажни зони – ценна, а не изгубена земя“

Брошура на тема „Запазване и възстановяване: практически начини, по които градовете могат да управляват и опазват градските влажни зони“

За най-малките: картинка за оцветяване
 
Постер "Ден на влажните зони 2018" във формат А1
 
Лого на кампанията
 

 

......................................................................................................................................................


УЧЕНИЦИ ОТ МЛАДЕЖКИЯ ВОДЕН ПАРЛАМЕНТ ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ В ИНФОРМАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА БДИБР
 
Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и тази година традиционно отбеляза Световния ден на влажните зони - 2 февруари, като пoсрещна в Информационния си център ученици от Младежкия воден парламент.
 
Двадесет и пет петокласника от СУ „Патриарх Евтимий“ гледаха презентация и филм за влажните зони и изиграха театрални етюди по темата на екопразника за 2018 г. „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще“.
 
Под формата на игра, учениците  научиха  какво е „влажна зона“, кои са Рамсарските места в България, какви са ползите за градовете от влажните зони и защо трябва да ги опазваме. 

 

.................................................................................................................................................................

БДИБР ПОКАНИ ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ СЪС СВОИ АВТОРСКИ СНИМКИ

Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" покани всички ученици да се включат в отбелязването на Световния ден на влажните зони – 2 февруари. Те участваха като изпратиха свои авторски снимки, на които  са изобразени влажни зони (реки, езера, блата, язовири) и връзката им с населените места, в които живеят.

Темата беше свързана с мотото на кампанията за 2018 г.: „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще“.
 
40 авторски фотографии на градски влажни зони изпратиха ученици на БДИБР. Те са направени от младежи от седем града. Всеки кадър представлява влажна зона в градовете или в близост до градовете, в които живеят и учат децата.
 
Някои от получените творби са придружени с вдъхновяващи текстове за влажните зони, които са изобразени.
 
Всички снимки са публикувани по-долу, а от някои от тях БДИБР  изработи плакати, които предостави на участвалите училища, за да украсят с тях класните си стаи. Училищата получиха и сертификати за активното си отношение към екологичните въпроси.

ГАЛЕРИЯ

Професионална гимназия по селско стопанство, гр.Чирпан:

Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии - гр. Ямбол:

Основно училище Христо Ботев", гр. Сливен:

СУ "Пейо Яворов", гр. Сливен:

СУ "Свети Патриарх Евтимий", гр. Пловдив:

Училище в гр. Кърджали:

ОУ "Йордан Йовков", гр. Каварна: