НАЧАЛО

Зелен телефон

Подайте сигнал в случаи на аварийна ситуация или замърсяване на воден обект.

Дежурен телефон:
0885 166 044
 

Сигнали за корупция:

Начини на заплащане


Банкова сметка:
IBAN: BG71UNCR70003119330806
BIC: UNCRBGSF
Банка УниКредит Булбанк
           клон Пловдив

Работно време

От понеделник до петък:
от 9.00 ч. до 17.30 ч. без прекъсване

Анкетна карта

Анкетна карта за проучване мнението на потребителите на административни услуги- изтегли
Попълнената анкетна карта изпратете на
suk_plovdiv@abv.bg

Администрация

ISO9001

2020

 
 
На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-та годишнина.

Тазгодишната тема на ежегодно провежданата кампания е Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие.
Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на самите животоподдържащи системи, които правят света ни обитаем.
 
През 2020 г.  посрещаме Деня на Земята – 22 април, в  криза заради епидемията от коронавирус. Но дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!
За 50-ата годишнина на Деня на Земята всеки може да използва тези идеи, за да се вдъхнови за позитивни действия, да покаже подкрепа за хората и планетата.  Нека  тези действия се превърнат в навици и гражданска активност, която продължава и след Деня на Земята.
 
Каква е историята на Деня на Земята?
С Деня на Земята се поставя началото на модерното движение за опазването на околната среда.
Първото отбелязване на Деня на Земята през 1970 г. дава началото на вълна от действия, включително приемането на решителни закони за опазване на околната среда в Съединените щати. Скоро след това много държави приемат сходни закони.
Денят на Земята продължава да има голямо международно значение: през 2016 г. Организацията на обединените нации (ООН) избра Деня на Земята за ден, в който да бъде подписано историческото Парижко споразумение за изменението на климата.
Днес Мрежата на Деня на Земята работи с повече от 75 000 партньори в над 190 държави, за да е двигател на положителни  действия за нашата планета.
 
https://www.earthday.org/
 
Как всеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята?
 

Обучения и информация (в световен мащаб) 
Първият Ден на Земята с общонационално обучение за общностите, които да се запознаят и обсъдят местните екологични проблеми.
 
• Бъдете домакин или посетете виртуално обучение на екологична тема, като: загуба на биоразнообразие, замърсяване с пластмаса, хранителни отпадъци, продоволствена сигурност, качество на въздуха, популации на насекоми, качество на водата и местни въздействия върху климатичното изменение.
• Обсъдете с вашето семейство действията които можете да предприемете, за да направите промяна!
• Организирайте „Предаване на живо“ на вашите собствени разходки сред природата или проучване в задния двор. Попитайте „зрителите“ какви растителни и животински видове имат в своите квартали и как могат да защитят местообитанията им.
 
Храната и климата
Научете за въздействието на вашия избор на храна и нашата хранителна система[1], докато готвите вкусни зеленчукови ястия.
• Изследвайте нови рецепти на растителна основа или пресъздайте любимите си семейни рецепти с алтернативи на растителна основа.
• Организирайте „Предаване на живо“ – готварски клас за вашите приятели и семейство.
• Научете техники за запазване на храни като консервиране, мариноване, сушене и замразяване, за да се насладите на плодове и зеленчуци през цялата година и да сведете до минимум хранителните си отпадъци.

[1] Хранителната система включва всички процеси и инфраструктура, участващи в изхранването на населението: отглеждане, прибиране на реколтата, преработка, опаковане, транспортиране, маркетинг, консумация и изхвърляне на храни и продукти, свързани с храните.